De vertrouwenslijn

Ondernemende mensen bouwen hun netwerk en succes door zichtbaarheid, maar deze zichtbaarheid kan ook ongewenste aandacht trekken. Uit onderzoek blijkt dat één op de tien ondernemers te maken heeft gehad met afpersing, chantage, intimidatie of bedreiging. Voor criminelen kan dit een lucratieve zaak zijn. Uit angst voor verlies van aanzien, reputatie of het bedrijf gaan slachtoffers vaak over tot betaling of het inwilligen van eisen van de dader. En dat is voor de daders weer een aanleiding om verdere acties van te nemen. Een telefoongesprek met de specialisten bij de Vertrouwenlijn kan je helpen.

Hoe herken je afpersing?

Afpersing kan subtiel zijn, maar enkele signalen die je kunt herkennen zijn: 

  • Je krijgt een onredelijke eis om iets te doen of te laten. 
  • De eis gaat gepaard met intimidatie, bedreiging, vernieling of mishandeling. 
  • De dreiging is misschien subtiel, maar het boezemt je angst in. 
  • Je voelt je klemgezet, alsof er geen uitweg is. 

Als ondernemer wil je jouw bedrijf beschermen, maar de stap naar de politie is niet altijd vanzelfsprekend. Angst voor eigen veiligheid, die van jouw familie of voor reputatieschade aan je bedrijf kan je tegenhouden. Schaamte kan ook een rol spelen, vooral als je denkt dat je zelf nalatig bent geweest of hebt bijgedragen aan de situatie. 

Doorbreek het en bel! 

De Vertrouwenslijn is er om in deze situaties te helpen. Het team van ervaren specialisten biedt een luisterend oor, adviezen op maat en de juiste connecties met instanties en brancheorganisaties. Ze begrijpen de complexiteit van afpersing en helpen je uit deze situatie te komen.  

Ben je mogelijk het slachtoffer van chantage, intimidatie, bedreiging of afpersing? Doorbreek het en bel De Vertrouwenslijn: 0800-2800 200!

Kijk voor meer voorbeelden en informatie op devertrouwenslijn.nl