Nieuws

Voor je het weet ben je op de hoogte van het laatste nieuws. Op deze nieuwspagina plaatsen we niet alleen handige tips om de veiligheid van je onderneming te vergroten, maar we plaatsen hier ook informatie over activiteiten die we op de agenda hebben staan. 

Hoe om te gaan met data-inbraken: 10 tips voor bescherming tegen cybercrime

Helaas brengt het gebruik van technologie ook nieuwe risico's met zich mee, zoals data-inbraken en cybercrime. In 2022 waren 2,2 miljoen Nederlanders slachtoffer van online criminaliteit

Een van de grootste bedreigingen binnen cybercrime is ransomware. In het Nederlands ook wel gijzelsoftware genoemd. Dit is een soort kwaadaardige software of virus die zichzelf verspreidt en je computer of bedrijfsnetwerk binnendringt. Zodra ransomware je systeem heeft geïnfecteerd, vergrendelt het je bestanden of zelfs je hele systeem. Dit betekent dat je geen toegang meer hebt tot je gegevens, en cybercriminelen eisen dan vaak geld om je gegevens weer vrij te geven. Dit kan ernstige gevolgen hebben, omdat het je bedrijf volledig kan stilleggen, wat leidt tot financiële verliezen en operationele problemen.

Data-inbraken kunnen dus ernstige gevolgen hebben voor bedrijven, zoals financiële schade, schade aan reputatie en juridische problemen. Cybercrime vormt een groeiende dreiging, ongeacht de grootte van het bedrijf. Het is dan ook belangrijk voor ondernemers om actieve maatregelen te nemen om hun bedrijf te beschermen tegen cyberaanvallen.

Hier zijn 10 tips om cybercrime te voorkomen:

1. Bewustwording en Training

Zorg ervoor dat al je medewerkers begrijpen wat cybercrime is en welke gevolgen een data-inbraak kan hebben. Geef trainingen om hen te informeren over de nieuwste bedreigingen, hoe ze deze kunnen herkennen en hoe ze voorkomen dat ze slachtoffer worden en zij toch op een verkeerde link klikken.

2. Sterke Wachtwoorden

Stel een beleid in dat sterke wachtwoorden vereist. Moedig medewerkers aan om unieke en complexe wachtwoorden te gebruiken voor verschillende accounts. Gebruik zoveel mogelijk tweestapsverificatie voor extra beveiliging. Daarnaast kun je gebruik maken van een password manager. Dit slimme stukje software helpt jouw wachtwoorden veilig en georganiseerd te beheren. Je slaat al je wachtwoorden versleuteld op.

3. Regelmatige Software Updates

Zorg ervoor dat alle bedrijfssoftware up-to-date is, inclusief besturingssystemen en programma's. Updates bevatten vaak oplossingen voor bekende beveiligingsproblemen. Updaten kan kwetsbaarheden verhelpen die door cybercriminelen kunnen worden misbruikt.

4. Beperkte Toegang

Geef medewerkers alleen toegang tot de gegevens die ze echt nodig hebben. Beperk de toegang tot gevoelige informatie om verspreiding bij een inbraak te voorkomen.

5. Gegevensversleuteling

Zorg ervoor dat gevoelige gegevens versleuteld zijn, zowel tijdens opslag als verzending. Dit maakt gegevens onleesbaar voor onbevoegden.

6. Reguliere Back-ups

Maak regelmatig back-ups van belangrijke gegevens en bewaar deze op een veilige plek buiten je live omgeving om te voorkomen dat malware bij deze bestanden kan. Zo blijft informatie beschermd, zelfs bij een inbraak. Het voordeel van back-ups is dat je niet hoeft te onderhandelen met criminelen bij een ransomware-aanval. Je kunt dan namelijk zelf je systemen herstellen en de werkzaamheden kunnen snel worden voortgezet. Dit bespaart kosten en tijd in het bedrijf.

7. Monitoring en Detectie

Gebruik geavanceerde systemen om verdachte activiteiten te herkennen. Dit kan de impact van een data-inbraak beperken. Vraag je IT’er of er monitoring aanwezig is en als dat niet zo is of dat geïnstalleerd kan worden.

8. Incident Response Plan

Maak een plan voor hoe je reageert op een data-inbraak en oefen dit regelmatig. Dit is een plan dat de organisatie opstelt dat alle informatie bevat over hoe er gereageerd moet worden in het geval van een cyberaanval en wat er gedaan kan worden om dit te voorkomen. Het doel ervan is om het team te voorzien van do’s en don’ts en richtlijnen in geval van een beveiligingsincident.

9. Externe Beveiliging Expertise

Overweeg om experts in te schakelen om de systemen te testen op zwakke plekken. Hiervoor zijn er pentesters die een binnendringingstest uitvoeren. Als zij binnen kunnen komen, kan een hacker dat waarschijnlijk ook.

10. Veiligheidscultuur

Zorg ervoor dat veiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid is binnen jullie organisatie. Moedig medewerkers aan om beveiligingsproblemen te melden en neem hun feedback altijd serieus.

Geen enkel bedrijf is volledig veilig tegen cybercrime, maar door proactieve maatregelen te nemen, kun je het risico op een data-inbraak aanzienlijk verminderen. Het beschermen van bedrijfsgegevens moet een prioriteit zijn in onze digitale wereld. Bekijk onze trainingen om jullie organisatie te helpen zich te beschermen tegen criminaliteit, waaronder cybercrime. Als PVO Noord-Holland bieden wij samenwerking en ondersteuning voor ondernemers. Zo organiseerden wij 17 april 2023 een online talkshow over cybercrime. Gehost door Frank Lammers waarbij van alles aan bod kwam wat je moet weten over phishing en ransomware.

Voor je het weet ben je weer helemaal op de hoogte

Wat je van onze nieuwsbrief kunt verwachten:

  • Ontvang tips over het voorkomen van bijvoorbeeld een cyberaanval.
  • Je bent als eerste op de hoogte van onze kosteloze activiteiten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!